Ons Erfgoed
Vincent Snels en Nelly Snels-Dolron, zijn de eigenaren van ‘Ons Erfgoed’.
Ons Erfgoed staat voor de plek waar zij hun woning en werkruimte en twee B&B’s en een tuinkamer realiseerden tussen jaren van herstel en bouwwerkzaamheden van 2016 tot 2023.
De woning van Vincent en Nelly, is gebouwd in het jaar 1952 en ligt in Noord-Brabant nabij de Maas en Gelderland. In het najaar van 2015 reden zij door Hedikhuizen toen ze een ‘Te koop’ bord zagen bij een huis en plek die direct hun aandacht had. Het huis bleek door z’n staat, al jaren te koop te staan. Op meerdere manieren leek het ook te staan op dé voor hen kloppende plek om te willen gaan wonen. De kinderen van Vincent en Nelly, woonden inmiddels op zichzelf. Er kwam andere ruimte in hun leven en werk, het bleek tijd voor een volgende stap.
In 2016 kochten Vincent en Nelly na maanden wikken en wegen, de woning met vervallen schuren en gierkelder, en het ruime stuk land in Hedikhuizen. Behalve het huis en de schuren was er ook een flink stuk grond voor en achter de middeleeuwse dijk in het landgoed. Al met al een grote uitdaging om achterstallig onderhoud, verval en wildernis te herstellen en om stukje bij beetje aan te gaan. Ze deden dit beiden in all beschikbare uurtjes, avonden, weekenden en vakanties, naast hun beider 40 urige werk in lk hun eigen onderneming.
Ons Erfgoed werd met behulp van familie, vrienden en aannemers uiteindelijk dé plek die zij voor zich zagen om te wonen en werken en in te willen delen met anderen.
Voor Vincent en Nelly is het ook de plek waar ook de oorsprong van beide eigenaren, twee provincies, Noord Brabant en Gelderland aan de Maas samenkomen. Vincent is een geboren Brabander (Waalre) en Nelly komt uit Gelderland (Nijmegen).
De plek waarop ze verliefd werden, Hedikhuizen, paste bij de dromen die er waren en hun liefde voor de natuur. Hun wens om iets moois van het oude boerderijtje en de vervallen schuren te gaan maken en een nieuwe functie aan de plek verbinden werd in 2023 de start van Ons Erfgoed.
Een jaren ’50 boerderij
De woning van Vincent en Nelly is gelegen aan de Oude Schoolstraat 18 te Hedikhuizen. Het is een zgn. wederopbouw boerderij die in de jaren ’50 gebouwd werd met de naoorlogse Marshall hulp naar ontwerp van de architect Hub Baaijens.
Op het perceel had eerder een boerderij, het ouderlijk woonhuis van de vorige bewoner, vlak tegen de dijk gestaan. Het lot wilde dat bij de bevrijding van de oorlog, het pand getroffen werd door het vreugdevuur vanwege de bevrijding, waardoor deze volledig verloren ging. Het met Marshall in 1952 herbouwde woonhuis, evenals als de vervallen schuren waren dringend in 2016 dringend aan onderhoud toe. Bij de keuze voor zowel het behouden van de woning als het doen van een ingrijpende verbouwing, is bij de gehele verbouwing toegewerkt naar een duurzame 0 op de meter woning.
Vincent en Nelly hebben zelf, met vrienden, familie en professionals, het huis tot een stijlvolle moderne woning met behoud van karakteristieke, oude en sfeervolle details verbouwd. Wat bewaard of hergebruikt kon blijven, bleef overeind. Aan de achterkant van de woning is nog een gedeelte van het houten deurtje te zien dat ooit de toegang was voor de dieren naar de stal, nu de keuken. Het raam van de slaapkamer was het luik naar de hooizolder. Op de plaats van de schuren is een nieuwe houten accommodatie gebouwd; groepsruimte/atelier en twee B&B’s. De wanddam overkapping/schuur werd een schuur en werkplaats en deels Thee & tuinkamer.
Voor de verbouwing
De jaren ’50 boerderij aan de Oude Schoolstraat in Hedikhuizen, stond al jaren te koop. Vincent en Nelly zagen in het najaar van 2015 voor het eerst bij toeval het huis met ‘Te koop’ bord in de verwilderde tuin. Ze vroegen zich af of de plek nog bewoond was. Tegen hun verwachting in, was dat nog wel zo. De bewoners, tachtigers, Jan en Annie, stonden wel dan op de wachtlijst voor een zorgwoning, ze beklommen met moeite toch nog elke dag de stijle trap naar de slaapkamer op de verdieping. De electra kwam voor hen nog via de oude bedrading en via bakelieten draaiknoppen deden ze het licht aan. Er was geen dakbeschot op de hooizolder waar de slaapkamers van de oude mensen waren. Je keek er rechtstreeks tegen de dakpannen aan. Er waren zachtboard plafonds waar de berg hooi van vroeger nog onder zat en de badkamer met douche en het toilet was beneden waar een gashaard was de plek beneden op temperatuur te krijgen.
Verbouwen én bewaren
Het huis en de plek die de voormalige bewoners destijds te koop aanboden schreeuwde om onderhoud naast de charme die Vincent en Nelly zagen om deels te willen bewaren. Voormalig eigenaar Jan Bruijsters, was er als kind opgegroeid en woonde er daarna met zijn gezin en zijn ouders. Het achterste gedeelte van het huis was vroeger de stal (een gedeelte van het staldeurtje is behouden gebleven en nog zichtbaar bij de achterkant van de woning) geweest voor wat kleinvee met daarboven een hooizolder waar later de slaapkamers voor de kinderen provisorisch werden gemaakt. Later woonden zijn ouders daar in de daar gebouwde woon en badkamer. In de tuin was er altijd fruit, zoals kruisbessen en blauwe bessen en groentes verbouwd. In de jaren ’70 werd de laatste verbouwing aan de woning gedaan met de toevoeging van schrootjes en tegeltjes uit die tijd. Verder was alles nog in zijn oorspronkelijke staat om te gaan behouden of te vervangen.
In bezit van de Oude Schoolstraat nummer 18!
In juni 2016 werden de handtekening gezet, de uitdaging aangaan iets moois van de plek te willen gaan maken werd een feit! Een stukje erfgoed van wat de plek in zich had met de toevoeging van ons eigen erfgoed, werd de basis voor Ons Erfgoed.
Na ontvangst van de sleutels gingen Vincent en Nelly het traject in van 7 jaar slopen, ruimen, verbouwen, bouwen en afwerken.
‘Het roer om’ en ‘ik vertrek’ in eigen land
Veel mensen kennen wel de bekende verhuisprogramma’s over ingrijpende stappen en extreme verbouwingen die mensen aangaan in Nederland of buitenland. Vincent en Nelly legden hun eigen traject vast in afbeeldingen en wisten zelf, met vrienden en waar ze zelf geen kennis of mogelijkheden voor hadden met aannemers hun droom, Ons Erfgoed te realiseren!
Welkom bij Ons Erfgoed!