Heusden Vesting
Heusden is een eeuwenoude vestingstad met ongeveer 1300 inwoners die binnen de stadswallen wonen. Het charmante stadje kent een rijke geschiedenis en verdient het er eens een bezoekje aan te brengen.

Kasteel
In de twaalfde eeuw woonden de Heren van Heusden op een kasteel bij wat nu Oudheusden heet. Zij besloten om een nieuwe burcht te bouwen op een nat stuk grond tussen de oude en de nieuwe Maas. Deze burcht is in de loop der jaren flink uitgebreid dankzij de Hertog Jan van Brabant. Om de burcht heen ontstond het stadje Heusden. De prachtige vestingwerken zijn ontstaan vanaf 1581. In opdracht van Willem van Oranje begon men met de modernisering van de vestingwerken. De haven en het kasteel kwamen toen binnen de wallen te liggen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Heusden zwaar getroffen door bombardementen. Na de oorlog was het de vraag of ze wat over was van Heusden zouden slopen en er een nieuwe wijk bouwen of te kiezen voor de monumentale waarde van de vestingwerken.

Vesting
Vanaf 1968 werd Heusden volgens de kaart van Blaeu uit 1646 gerestaureerd en heeft sindsdien negen bastions, zes ravelijnen, een beschermd eilandje en een natte gracht. Op enkele bastions staan standerdmolens. De restauratie betekende het faillissement van de toenmalige gemeente Heusden. Het is tot op de dag van vandaag echter een belangrijk historisch besluit geweest. De huidige herbouwde vestingstad is heerlijk om doorheen of over de vestingmuren te wandelen en te genieten van een gezellig hapje en drankje.

Sfeervol genieten
De eerste zaterdag van de maand van maart t/m december is er een brocante markt op het Burchtplein. Op zondagmiddagen is er een stadsgids om je door alle steegjes te loodsen en je tegelijkertijd te vertellen over de rijke geschiedenis van het stadje. Museum het Gouverneurshuis heeft altijd een passende en actuele tentoonstelling ingericht. De tuin is zalig om in te genieten van een kop koffie of een biertje en geregeld zijn er interessante lezingen of worden er films gedraaid.
Het authentiek gerestaureerde vestingstadje heeft naast de prachtige historie ook winkeltjes, galerieën, restaurants en terrassen.