De Efteling
In Kaatsheuvel ligt het Attractie en sprookjespark de Efteling. De Efteling ligt op ongeveer op 15 km afstand van Ons Erfgoed en is bekend om het Sprookjesbos en de prachtige oude Stoomcarousel. De Efteling heeft daarnaast vele andere attracties voor (bijna) alle leeftijden en maakt een bezoekje voor (bijna) iedereen de moeite waard.

 

In 1950 werd de Stichting Natuurpark de Efteling opgericht door de toenmalige burgemeester van Loon op Zand, Reinier van der Heijden, cineast Peter Reijnders en Anton Pieck. Destijds was de plaatselijke economie te afhankelijk geworden van de schoen- en leerindustrie. De Efteling zou naast de geboden ontspanning voor de inwoners der gemeente Loon op Zand en de bevordering van het toerisme naar en binnen de gemeente, ook gaan bijdragen aan nieuwe arbeidsmogelijkheden.
Reijnders werd benaderd voor de technisch creatieve invulling, wie op zijn beurt Anton Pieck benaderde voor het ontwerpen van het Sprookjesbos. Het was Betty van der Heijden – Perquin, de echtgenote van oprichter Reinier van der Heijden, die met het idee van een sprookjestuin, zoals de tijdelijke Sprookjestuin in Eindhoven aangelegd door Philips destijds, kwam.

 

Binnen  twee jaar werd na oprichting van de Efteling tien sprookjes in het Sprookjesbos gerealiseerd: het Kasteel van Doornroosje, het Kabouterdorp, De Bosbewaker (nu het sprookje van de Zes dienaren), de sprekende papegaai, de XChinese Nachtegaal, de Put van  Vrouw Holle, Kabouterservice (nu Kleine Boodschap), de grot van Sneeuwwitje en op het Herautenplein de Kikkerkoning en de Magische Klok. Daarna volgden andere sprookjes zoals bijvoorbeeld Roodkapje, De Kleine Zeemeermin,  Het meisje met de zwavelstokjes, De nieuwe kleren van de keizer, Pinokkio en de zes zwanen.